Färg till putsad fasad, färg till putsad fasad

Det är många saker du ska ta i beräkning när du vill ändra kulören på ditt hus. I den här guiden hjälper vi dig att finna rätt i djungeln.

När du ska måla om ditt hus är det först och främst så att du behöver välja en färg som lämpar sig till materialet på huset – det vill säga om det är ett hus med putsad fasad, träfasad, tegel osv.

Putsfärg

Det finns många olika sorters färger att välja mellan och det är kanske inte alltid så enkelt att finna rätt produkt. Har ditt hus putsade fasader, så ska du välja färg som är speciellt anpassad, så kallad putsfärg. Här gäller det också att ta reda på vilken sorts puts det är och vad fasaden målats med tidigare. Här kan du läsa mer om diffusionsöppen färg till fasader.

På vår hemsida under kategorin ”Inspiration, Blogg och Guides” hittar du många olika inspirerande bloggs och guides som hjälper dig med allt från att välja rätt sorts färg för ändamålet till hur du ska uppnå det bästa slutresultatet – låt oss inspirera dig!

Kulörer till puts och mineraliska fasader

Vilken kulör ska du välja till ditt hus? Ska det vara vitt, rött, grönt, grått, svart, brunt, rött, gult, gammelrosa, greige eller en annan kulör? 

Under lång tid har färgsättningen på putsade hus varit ganska nedtonade och man utgick oftast utifrån närområdets färgskala; det skulle smälta in och inte sticka ut för mycket. Idag ser vi en lite mer liberal färgsättningstendens på husen – dock måste det tilläggas att det ändå inte är alldeles för avvikande kulörer som väljs. Innan du väljer kulör är det bra att först och främst undersöka om det finns några lokala regler som ska efterföljas. Finns det, så får man hålla sig till den bestämda förslagen, finns det inte så har du lite mer fria tyglar. 

När du står inför valet av kulör och nyans, kan det vara bra att ta utgångspunkt i vad det är för sorts hus (det vill säga arkitekturen), hur omgivningen ser ut och naturligtvis dina egna preferenser. 

Kortfattat kan man säga att:

Ljusa kulörer och nyanser gör så att huset verkar större och att det “tornar upp” sig mer än om du målar med en mörkare kulör.

Naturnära, bruna och de jordiga nyanserna är superfina att måla huset med. De skapar en varm och behaglig känsla; utan att bli för avvikande.

Vad har du för övriga färger runt omkring huset? Vilken färg är det på taket, hängrännor, fönsterkarmar och liknande. Välj kulör som matchar dessa detaljer och därmed skapa läckra kontraster. 

Är huset delat? Det vill säga är det två olika “kroppar” på huset, en huvuddel och en husgrund? Vill du ha enhetligt på båda delarna? Är hussockeln ljus, så kan det vara en bra idé om fasadfärgen bryts i samma eller liknande nyans för att binda ihop helheten. Är det en mörk husgrund, så kan du välja en mörkare nyans på fasaden eller en annan avvikande för kontrasternas skull. 

Utgå ifrån att försöka skapa en enhetlig känsla, detta också för att husets proportioner ska kännas normala. 

Ett lyckat kulörval understryker och framhäver husets form, arkitektur, uttryck, karaktär, ålder och dess historia! 

Innan du väljer kulör till husets fasad så är det viktigt att fundera över vad du vill med huset; dvs. ska huset tas plats i området och sticka ut, vill du att det ska smälta in i omgivningen?

Idag finns det ett oerhört brett utbud av produkter och och färger du kan välja mellan när du ska måla om den putsade fasaden på huset. Läs om de speciella egenskaperna hoa diffusionsöppen fasadfärg här. 

Ligger huset tätt på naturen, vid vatten eller tätt på skogen? Om det är fallet så kan det vara en god idé att välja kulörer utifrån den färgskalan du har runt omkring huset. 

Idag är det dock många som väljer att måla om sina hus i någon mörkare grå eller svart nyans. Det har att göra med att de till exempel gröna nyanserna som finns runt omkring kan vara svåra att matcha i och med att de hela tiden växlar med årstiderna. De mörkare kulörerna bidrar därför till att huset får ta en naturlig plats i omgivningarna och dessa, med sina skiftande kulörer, får vara det som framhävs och fångar ögat.

Nästan alla hus har olika element i arkitekturen som gör att huset inte har en och samma kulör överallt. Tak, fönster, dörrar och liknande brukar oftast ha en annan kulör och när du målar om själva fasaden på huset, kan du även behöva ta ställning till huruvida några av dessa element behöver skifta kulör. 

Vilka kulörer passar till vilket sorts hus?

Ett idylliskt hus ute på landsbygden bör gå i traditionsenliga kulörer såsom klassiska och jordnära toner eller kanske i vita nyanser. Dock så kan traditionerna variera, så ta en tur och spana in vad de andra husen går i för kulörer och nyanser. På vissa håll kan det faktiskt vara de klassiska faluröda eller gula fasader som gäller. 

För byhus eller hus som ligger i mindre orter eller i villaområden så finns det nästan inga regler vad gäller kulörerna. Var lite uppmärksam på grannarnas kulörval; särskilt om husen ligger tätt på varandra. Det kan vara bra om kulörerna samspelar mellan de olika husen för ett harmoniskt intryck i villaområdet eller kvarteret.

Patriciervillor målas oftast i någon bruten vit nyans; undvik kritvita kulörer då de blir för framträdande. Klassiska sekelskifteshus målas gärna i ljusare kulörer av gult, grönt, gammelrosa och man bryter gärna av i vita nyanser när det kommer till husets detaljer.

Funkishusen är oftast även de målade i ljusa kulörer och nyanser för att framhäva detaljer så som fönster, dörrar och liknande. 

De moderna villorna är ofta byggda i betong och här kan du välja lite mer fritt – många satsar på en modern tidlös look där huset går i vitt och svart.

Är du bunden av diverse regler för val av kulörer och andra ändringar på huset, så bör du ta kontakt med de ansvariga på kommunen för att få riktlinjerna av dem. 

Här hittar du våra förvalda kulörfavoriter när det kommer till fasadfärg för putsade fasader. 

Vilken kulör till fönsterramar och dörrar?

När du målar om fasaden på ditt hus kan det även vara så att fönsterkarmar och dörrar behöver skifta kulör. Här ska du avgöra om du vill ha ett enhetligt och ton-i-ton uttryck eller om du vill att dessa detaljer ska bryta av mer och sticka ut. Ett ton-i-ton-val i ljusa kulörer kan ge ett lätt och luftigt intryck men också skapa en känsla av att allt blivit blekt och “urtvättat”.

Väljer du att skapa kontraster mot den ljusa fasaden genom att välja mörkare kulörer på till exempel fönsterramar, dörrar samt andra detaljer får du snabbt ett iögonfallande uttryck, där ögat dras till detaljerna. TIPS! Svarta fönsterramar mot en ljus fasad får fönstren att verka större.