I början av 1990-talet samarbetade Michael Jordan med den legendariska skodesignern Tinker Hatfield för att skapa och släppa en ny serie skor under varumärket Air Jordan. Skorna kallades “Air Jordans” eftersom de hade en synlig luftsula, inspirerad av tekniken hos Nikes från 1980-talet. De tre första skorna av märket Air Jordan som släpptes under dessa år var kända som “Chillers” eftersom de hade en dragkedja på sidan och kom i unika färger som skulle hjälpa dig att sticka ut från andra människor. Detta gällde dock bara hatare som inte ville bli upptäckta med samma sneakers som Michael Jordan själv – alla ville trots allt vara som Mike.

Historien om skon Air Jordan 4

Air Jordan 4 släpptes 1994 som en del av Air Jordan-serien. Air Jordan 4 utvecklades av Tinker Hatfield, samma person som skapade de tre första Air Jordan-skorna. Air Jordan 4 var den första skon som släpptes under Jordan Brand. Air Jordan 4 var en stor framgång för Jordan Brand, den kostade 100 dollar när den släpptes och blev den första Air Jordan som kostade över 100 dollar.

Air Jordan 4 fakta

– Air Jordan 4 var den första skon i Air Jordan-serien som tillverkades av syntetiska material i stället för läder. – Air Jordan 4 var inspirerad av Porsche 911 Carrera, som var en sportbil från samma år. – Produktkoden för Air Jordan 4 är AJ4. AJ4 är den enda Air Jordan-modellen som har en kod i stället för ett modellnummer. – Air Jordan 4 var den första Air Jordan-modellen med “Jumpman”-märkning på överdelen. – Air Jordan 4 var den första Air Jordan-modellen med synlig luft. – Air Jordan 4 var den första Air Jordan-modellen med Jumpman-emblem i lackläder på tungan. – Air Jordan 4 är den enda Air Jordan-modellen som har en synlig sula (alla senare modeller har en dold sula).

Cool Grey och svarta Jordanfigurer

De coolgrå och svarta Jordanfigurerna är de mest sällsynta Air Jordan 4:orna av dem alla. Med tanke på att endast ett par av den “Cool Grey” och tre par av den “Black” Jordan 4:an någonsin tillverkades. Dessa variationer syns på tungorna på skorna, som har orden “Jordan” och “4” skrivna med rött bläck i stället för vitt. De Cool Grey Jordan 4s är extremt sällsynta och har sålts för tusentals dollar på auktion. Även om du hittar en av dessa skor på din vind kommer den inte att vara billig. Den svarta versionen är också en mycket sällsynt och värdefull sko, där vissa par är värda mer än 10 000 dollar.

De blå och gröna jordanierna

Dessa var de mest exklusiva och dyra Air Jordan 4:orna på 90-talet. Produktionen av skorna var begränsad till sex par, som alla gavs till vänner och familjemedlemmar till Jordan Brand. Det enda av dessa sex par som någonsin gjordes tillgängligt för allmänheten var den “blå”. Den blå Jordan 4 släpptes 2004 som en del av en auktion, tillsammans med ett signerat par av den “gröna” Jordan 4 som aldrig såldes. Blue Jordan 4 såldes för 104 000 dollar, vilket var det högsta belopp som någonsin betalats för ett par sneakers vid den tidpunkten. Den gröna Jordan 4 är fortfarande det dyraste paret sneakers som någonsin sålts. Det auktionerades ut för 175 000 dollar.

De hemliga sällsynta jordanierna

Air Jordan 4 som har orden “Jumpman” och “Jordan” i vit skrift på tungan i stället för röd kallades ursprungligen “Secret” eftersom det var okänt hur många par som faktiskt tillverkades. Under årens lopp har vissa samlare upptäckt original Air Jordan 4 med vit tunga med produktionsdatum och originalförpackningar som bevisar att de verkligen tillverkades i stor skala. De ursprungliga Air Jordan 4 med vit tunga har blivit de mest värdefulla och eftertraktade Jordan 4:orna av alla. Vissa Jordan 4 med vit tunga har sålts för mer än 100 000 dollar.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *