Vad är skillnaden?
Sängram är som det låter en hel ram med huvud och fotända samt sidoreglar. Madrassen vilar oftast på reglar vilka är monterade ihop med huvud, fotända samt sidoreglar. Sänggaveln består endast av en del, huvuddelen eller huvudgavel som placeras vid huvudändan bakom madrassen.

Här kommer några tips och idéer om sänggavlar.

Material på sänggavel, vad är bäst?
Sänggavlar finns i flera olika material, exempelvis trä, mdf, metall och tyg överklädda mdf sänggavlar. Sänggavlar i trä och mdf med lackad yta är hygieniska och lätta att torka och dammtorka med en fuktad trasa. Tyg klädda sänggavlar drar åt sig damm och behöver oftast dammsugas ett par gånger per år.

Färger på sängaveln, vad erbjuds i handeln?
Sänggavlar i vitt, svart är vanligast på marknaden, numera finns det även sänggavlar i mer färgstarka kulörer, exempelvis asiatiska sänggavlar i blå, turkos, gul mm.

Varför behövs en sänggavel?
All tid som spenderas sovandes i sängen kan ge avtryck på tapeten och väggen om en sänggavel ej finns. Hårets fett ger avtryck och det kan uppkomma fläckar som missfärgar tapeten eller den målade väggen. Undvik missfärgningar av tapet och vägg och ställ dit en sänggavel.

Hur monteras en sänggavel?
Oftast räcker det att sänggaveln placeras mellan madrassen och väggen, ingen montering krävs. Om madrassen däremot är extra låg så kan sänggaveln behöva förankras i väggen och madrassen. Använd plattjärn eller ett vinkeljärn för att förankra sänggaveln, fäst järnen med skruvar.

Vilken bredd och höjd skall en sänggavel ha?
Höjden på sänggavlar varierar ofta mellan 100-125cm, vid köp så ta hänsyn till höjden på din madrass och se vas som passar ditt behov. Bredden på sänggaveln avgörs av vilken bredd madrassen har. För fristående sängar är sängaveln oftast ca 10-15 cm bredare jämfört med madrassens bredd. Dvs en 160cm madrass så bär sänggaveln bredd vara ca 175cm. Står sängen däremot med sidan mot en vägg vilket kan vara vanligt för 90cm breda madrasser, då behöver sängaveln endast vara ca 10cm bredare jämfört med madrassen.

Transport av sängavel, vad ät bra att tänka på?
Sänggavlar är alltid monterade, dvs de tar den plats de har i yttermått med tillägg för emballage. Vid transport av större sänggavlar är måtten på paketet för exempelvis en 180cm madrass sänggavel ca 120x200cm. Detta medför att en del planering kan behövas för att säkerställa att den går in i bilen vid hemtransport. Ett bra tips är om möjlighet finns att transportera sänggaveln på bilens tak med hjälp at ett takräcke, ibland kan det även fungera att lägga sänggaveln direkt på bilen rails. Viktigt är självklart att spänna fast sänggaveln korrekt och därefter köra lugnt då sängaveln kan ta mycket vind vid högre hastigheter.

 

Hoppas dessa tankar kring sänggavlar ger Er nyttig information.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *